Regulamin Konkursu Potraw „Smaki Zamościa i Roztocza”
Organizatorzy: Miasto Zamość, Zamojski Dom Kultury i Lokalna Organizacja Turystyczna „Zamość i Roztocze” informują, że w ramach XX JARMARKU HETMAŃSKIEGO, w dniach 7- 8 czerwca 2014r. na Rynku Wielkim w Zamościu odbędzie Festiwal Produktu Lokalnego, którego integralną częścią jest Konkurs Potraw „Smaki Zamościa i Roztocza”.
Celem konkursu jest:
- l promocja kuchni i tradycji kulinarnych Zamościa i Roztocza,
- l kultywowanie i odtworzenie potraw kuchni narodów, które kształtowały kulturę kulinarną Zamościa i Roztocza,
- l podnoszenie atrakcyjności turystycznej Zamościa i Roztocza,
- l promowanie producentów żywności i regionalnych potraw,
- l promocja i dokumentowanie regionalnych produktów żywnościowych, osadzonych w tradycji, od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur.
Warunki uczestnictwa:
- W konkursie mogą brać udział podmioty prawne i fizyczne.
Konkurs przeprowadzony będzie w trzech kategoriach:
a) wyroby gastronomiczne,
b) wypieki (ciasta, chleby i inne),
c) nalewki. - Karty zgłoszenia do konkursu /w załączeniu/ należy dostarczyć do 23 maja 2014 r. najlepiej drogą elektroniczną na adres e-mail: artyst@zdk.zamosc.pl wpisując w temacie: konkurs potraw lub pocztą na adres: Zamojski Dom Kultury, ul. Partyzantów 13, 22-400 Zamość. Osoba do kontaktu – Aleksandra Bednarska, tel./fax. 84- 639 20 21.
- Prezentacja potraw oraz ocena jury powołanego przez organizatorów odbędzie się 7 czerwca od godz. 12.00 do 14.00 /sobota/. Podsumowanie ok. godz. 18.00.
- Produkty do potraw zgłaszanych do konkursu uczestnicy zapewniają sobie we własnym zakresie.
Zwycięzcy otrzymują:
- Certyfikaty „Smaki Zamościa i Roztocza”.
- Nagrody za trzy pierwsze miejsca w każdej z kategorii.
- Promocję na stronach internetowych: www.roztocze.org
- Możliwość umieszczenia w karcie menu dopisku: Certyfikat w konkursie „Smaki Zamościa
i Roztocza – 2014”.
Serdecznie zapraszamy do udziału w konkursie!