Festiwal Produktu Lokalnego Zamość 2014

961

Regulamin Konkursu Potraw „Smaki Zamościa i Roztocza”

Organizatorzy: Miasto Zamość, Zamojski Dom Kultury i Lokalna Organizacja Turystyczna „Zamość i Roztocze” informują, że w ramach XX JARMARKU HETMAŃSKIEGO, w dniach 7- 8 czerwca 2014r. na Rynku Wielkim w Zamościu odbędzie Festiwal Produktu Lokalnego, którego integralną częścią jest Konkurs Potraw „Smaki Zamościa i Roztocza”.

 

Celem konkursu jest:

  • l  promocja kuchni i tradycji kulinarnych Zamościa i Roztocza,
  • l  kultywowanie i odtworzenie potraw kuchni narodów, które kształtowały kulturę kulinarną Zamościa i Roztocza,
  • l  podnoszenie atrakcyjności turystycznej Zamościa i Roztocza,
  • l  promowanie producentów żywności i regionalnych potraw,
  • l  promocja i dokumentowanie regionalnych produktów żywnościowych, osadzonych w tradycji, od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur.

 

Warunki uczestnictwa:

  1. W konkursie mogą brać udział podmioty prawne i fizyczne.
    Konkurs przeprowadzony będzie w trzech kategoriach:
    a) wyroby gastronomiczne,
    b) wypieki (ciasta, chleby i inne),
    c) nalewki.
  2. Karty zgłoszenia do konkursu /w załączeniu/ należy dostarczyć do 23 maja 2014 r. najlepiej drogą elektroniczną na adres e-mail: artyst@zdk.zamosc.pl wpisując w temacie: konkurs potraw lub pocztą na adres: Zamojski Dom Kultury, ul. Partyzantów 13, 22-400 Zamość. Osoba do kontaktu – Aleksandra Bednarska, tel./fax. 84- 639 20 21.
  3. Prezentacja potraw oraz ocena jury powołanego przez organizatorów odbędzie się 7 czerwca od godz. 12.00 do 14.00 /sobota/. Podsumowanie ok. godz. 18.00.
  4. Produkty do potraw zgłaszanych do konkursu uczestnicy zapewniają sobie we własnym zakresie.

 

Zwycięzcy otrzymują:

  1. Certyfikaty „Smaki Zamościa i Roztocza”.
  2. Nagrody za trzy pierwsze miejsca w każdej z kategorii.
  3. Promocję na stronach internetowych: www.roztocze.org
  4. Możliwość umieszczenia w karcie menu dopisku: Certyfikat w konkursie „Smaki Zamościa
    i Roztocza – 2014”.

Serdecznie zapraszamy do udziału w konkursie!